Το φραγκόσυκο εξαιτίας των φυτικών ινών και της πηκτίνης που περιέχει μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος μειώνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι και στο έντερο. Είναι φρούτο το οποίο καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη. Αναλυτικότερα, το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει το φραγκόσυκο βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων και αυξάνει τη σωματική αντοχή.
Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
Το φραγκόσυκο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς τα άνθη και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, της άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος.
Διατροφική Αξία Φραγκόσυκου
Διατροφική αξία 100 g |
Βιταμίνες |
Aνόργανα άλατα | |||
Ενέργεια | 172 kJ | Βιταμίνη Α | 25 μg (3%) | Ασβέστιο | 56 mg (6%) |
Θερμίδες | 41 kcal | Ριβοφλαβίνη (Β2) | 0,1 mg (8%) | Σίδηρος | 0,3 mg (2%) |
Υδατάνθρακες | 9,6 g | Νιασίνη (Β3) | 0,5 mg (3%) | Μαγνήσιο | 85 mg (24%) |
Φυτικές ίνες | 3,6 g | Βιταμίνη Β6 | 0,1 mg (8%) | Φωσφόρος | 24 mg (3%) |
Λιπαρά | 0,5 g | Φυλλικό οξύ (Β9) | 6 μg (2%) | Κάλιο | 220 mg (5%) |
Πρωτεΐνες | 2,5 g | Βιταμίνη C | 14,0 mg (17%) | Ψευδάργυρος | 0,1 mg (1%) |
Βιταμίνη E | mg (0%) |