Η μεταποίηση των καρπών
Το φραγκόσυκο χρησιμοποιείται από γλυκό και ποτό μέχρι... καλλυντικά και ζωοτροφή.
Εμείς έχουμε ήδη περάσει στο πρώτο στάδιο μεταποίησης του φραγκόσυκου σε υπέροχη μαρμελάδα!
Από το φραγκόσυκο παράγονται από γλυκά και φυσικές χρωστικές ουσίες, μέχρι ζωοτροφές και οινόπνευμα. Στο Μεξικό, άλλωστε, από όπου και προέρχεται το φραγκόσυκο, παράγεται το γνωστό αλκοολούχο ποτό που όλοι έχουμε δοκιμάσει, η τεκίλα. Στη Σικελία επίσης από το φραγκόσυκο παρασκευάζουν ένα λικέρ, το Ficodi, ενώ από τους καρπούς και τα άνθη παρασκευάζουν αλοιφές για το δέρμα.
Το φραγκόσυκο καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του. Σε πολλές περιοχές όμως καλλιεργούνται τα φραγκόσυκα για την παραγωγή μίας κόκκινης χρωστικής ουσίας. Επίσης, παράγεται μια ακόμη χρωστική ουσία, που είναι η μόνη χρωστική τροφίμων (Ε120) που επιτρέπεται στην παραγωγή λουκάνικων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστικής κλπ.
Οι καρποί του χρησιμοποιούνται κυρίως σαν φρούτο. Οι καρποί, όπως και τα άνθη, έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που υπολογίζεται στο 0,04% του χυμού.
Γενικά πωλούνται 2 ειδών καρποί στον περισσότερο κόσμο:
Οι καρποί που προέρχονται από τα πρώτα άνθη. Τα φραγκόσυκα αυτά έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και καλή γεύση.
Οι καρποί που είναι όψιμοι. Οι καρποί αυτοί παράγονται αφού απομακρυνθούν με τα χέρια οι πρώτοι οφθαλμοί. Οι καρποί αυτοί έχουν μεγάλο μέγεθος και υπέροχη γεύση.
Ένα άλλο προϊόν του φραγκόσυκου που έχει μεγάλη ζήτηση είναι το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του και το οποίο διανέμεται στην αγορά, σαν ελιξίριο της νεότητας καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και το οποίο πωλείται σε πολύ υψηλές τιμές.
Για τους Μαροκινούς, ένα σημαντικό παράγωγο της φραγκοσυκιάς είναι η πρωτεΐνη AGP (αραβινογαλακτική), η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μετά από ζύμωση των καρπών του φραγκόσυκου, παράγεται ένα μη αλκοολούχο ποτό με υπέροχη γεύση.
Στην Αμερική παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου, ένα είδος λευκού αλεύρου από το οποίο παράγεται ένα είδος ψωμιού.